فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار و تابستان 1400)

پژوهشنامه ادیان
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • قاسم احمدی، فاطمه لاجوردی*، محمدرضا عدلی صفحات 1-24
    آشنایی مسلمانان عرب با فرهنگ و تمدن ایرانی پس از فتوحات، شیوه زندگی  و فرهنگ خلفای مسلمان، بخصوص عباسیان را تحت تاثیر قرار داد. در مقابل، تغییر محسوسی در موقعیت ایرانیان به وجود آمد. آنان فرصت یافتند با نفود در دستگاه خلافت، امور کشور را در اختیار خود بگیرند و این امر موجب شد تا آنها در عرصه سیاسی ظاهر شوند. همچنین، انتقال مرکزیت سیاسی عباسیان به شرق و در دل سرزمین تاریخی ایران نیز بیش از گذشته بر تجدید حیات عنصر ایرانی در این دوره اثر گذاشت. این فرآیند تاریخی راه را برای ظهور زبان فارسی در دستگاه دیوان سالاری و نیز ترجمه متون فارسی به عربی باز کرد و بدین ترتیب، در این دوران شاهد حضور گروه زیادی از دانشمندان ایرانی در عرصه علمی و نیز اصرار ایرانیان بر حفظ سنت های ایرانی، از جمله، جشن نوروز و مهرگان هستیم. از این رو، مقاله حاضر سعی دارد به بیان تاثیرات فرهنگی ایرانیان بر مسلمانان در خلافت عباسیان بپردازد و روشن سازد که آنچه به نام فرهنگ ایرانی- اسلامی در ایران شکل گرفت چه ارتباطی به فرهنگ ایران باستان داشته است.
    کلیدواژگان: تعاملات فرهنگی، عباسیان، دبیران زرتشتی، نهضت ترجمه
  • سپیده افراشته، ابوالفضل محمودی* صفحات 25-46
    در اکثر سنت های عرفانی، بخش مهمی از سیر و سلوک، مراقبه است که در سنت بودایی، دهیانه نام دارد. دهیانه نوعی تمرین تمرکز ذهن همراه با آگاهی است. در این حالت ذهن، استوار شده و توانایی تمرکز بسیار افزایش می یابد. در آیین بودایی، دهیانه که زمینه ساز سمادهی است، اصلی ترین روش برای پاکسازی ذهن و آماده سازی آن جهت نیل به نیروانه است و همه مذاهب بودایی آن را محور اعمال دینی خود می دانند. محور دین بودایی را نه مطالعات متنی یا فلسفی بلکه تجربه مستقیم "حقیقت غایی" تشکیل می دهد و این تجربه حاصل نمی شود مگر با دهیانه. در این راستا، شورنگمه سوتره از مهمترین سوتره هایی است که با شرح روش های مختلف مراقبه، شامل تعالیمی برای همه مکاتب بودایی است. پرسش اصلی این نوشتار چیستی و نیز تبیین اهمیت، مبانی، اهداف و چگونگی روش ها و مراتب دهیانه در شاخه مهایانه از دین بودایی بر اساس شورنگمه سوتره است. در این راستا، با روش تحلیلی و بر اساس مطالب ارایه شده در شورنگمه سوتره، همچنین مراجعه به نظرات استادان مراقبه در مکتب مهایانه و پژوهشگران مختلف این عرصه، در پی پاسخ به پرسش مذکور برآمده ایم.
    کلیدواژگان: آئین بودایی، دهیانه، سوتره، شورنگمه، مراقبه، مهایانه
  • مریم امامی، شهرام پازوکی* صفحات 47-65
    یکی از موضوعات مهمی که در مطالعه و بررسی شاخه های مختلف علوم اسلامی مثل فقه، کلام و فلسفه با آن مواجه ایم این است که این علوم از قواعد کلی برخوردارند و علمای این علوم با توجه به این قواعد به شرح مسایل و رفع شبهات می پردازند. حال سوال آن است که آیا عرفان اسلامی نیز از این موضوع مستثنی نبوده و از قواعدی بر خوردار است یا چنین نیست و ثانیا اگر از قواعدی برخوردار است منشا و خاستگاه قواعد عرفانی چیست؟ در این مقاله نخست به تعریف قاعده و مشخص کردن عناصر اصلی قاعده در علوم دینی پرداخته آنگاه بر اساس متون عرفانی، اعم از عرفان نظری و عرفان عملی، وجود یا عدم وجود قواعد بررسی شده است. نتیجه این بررسی نشان می دهد اولا عرفان اسلامی، به عنوان یک علم، نیز از قواعد کلی برخوردار است و ثانیا این قواعد یا مستقیما ماخوذ از آیات قرآنی و روایات است یا غیر مستقیم مبتنی برمفاد آنهاست.
    کلیدواژگان: اصل، قاعده، قاعده عرفانی، مبادی، مسایل
  • مهدیه امین زاده گوهری، ابوالفضل محمودی* صفحات 66-88
    چیتنیه (1534-1485) از شخصیت های برجسته طریقت بهکتی ویشنویی است. برخی ویشنویی ها او را تجسد کریشنه می شمارند. بهکتی به طریقت عشق و اخلاص گفته می شود و به اعتقاد پیروان این طریقت، تنها با بهکتی می توان به شناخت پروردگار دست پیدا کرد. مراتب عشق از دیدگاه چیتنیه، در پنج دسته شانته رتی، داسیه رتی و ساکهیه رتی و واتسالیه رتی و مدهوریه رتی قرار می گیرد، که به ترتیب عشق آرام و لطیف، عشق خدمتگذارانه، عشق همراه با احترام، عشق پدرانه و مادرانه و عشق نکاحی تفسیر می شوند. در این نوشتار تلاش شده است به این پرسش پاسخ داده شود که ماهیت این عشق چیست و روش رسیدن به والاترین درجات بهکتی از منظر چیتنیه چگونه است؟
    کلیدواژگان: چیتنیه، بهکتی، کریشنه، عشق
  • عباس رحیمی*، قربان علمی، ابوالقاسم اسماعیل پور مطلق صفحات 89-108
    پیوند دین و اسطوره در یک بستر علمی، راهی را گشوده است که بشر با گام نهادن در آن می تواند با مجموعه ای از باورها آشنا شود و تا حدی، منشا آن ها را دریابد. این اتفاق از اواخر قرن هجدهم سرعت بیشتری به خود گرفت و با ظهور دانشمندان نام آشنایی در سده های بعد، جنبه های پنهان اسطوره و دین بیشتر نمایان شد. بدون شک یکی از آن چهره های نام آشنا، مکس مولر است. مولر از پیشگامان مطالعات علمی و تطبیقی دین و اسطوره در قرن نوزدهم و متاثر از فیلولوژی، ایده آلیسم، پوزیتیویسم و باورهای شرقی به خصوص هند بود. او نظریه های قابل تاملی را در ارتباط با اسطوره و دین مطرح کرد که مورد توجه و نقد بسیاری از دانشمندان هم عصرش قرار گرفت. در این مقاله سعی شده است با توجه به جایگاه و نقش مکس مولر در مطالعات مربوط به اسطوره و دین، نسبت آن دو در نگاه مولر به شیوه توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار بگیرد. مکس مولر ریشه اسطوره را در نام گذاری پدیده های طبیعی می دانست و معتقد بود دین (فرم دینی) با مقدس شدن «نام» بوجود می آید، یعنی از دل اسطوره. او به امر نامتناهی باور داشت اما منشا آن را طبیعت می دانست.
    کلیدواژگان: مکس مولر، زبان شناسی، اسطوره، دین، امرنامتناهی
  • مهران رهبری، شهرام پازوکی* صفحات 109-129
    دین مسیحیت از دل شریعت سخت گیر یهود پدیدار شد و به تدریج راه خود را جدا کرد. نوشته های پدران کلیسا موید آن است که ایشان ضمن ترسیم ابعاد راست کیشی، سایر نظرات را بدعت می دانستند. ایشان دیدگاه خود را تنها خوانش صحیح از مسیحیت که منطبق بر تعالیم عیسی و رسولان بود، تلقی کرده و بر مبارزه با بدعت گذاران تاکید داشتند. روی کار آمدن حکومت مسیحی در قرن چهارم، دایره قدرت اصحاب کلیسا را بیشتر و عرصه را بر سایرین تنگ تر کرد. این باور که مسیحیت نخستین از تنوع و تکثر برخوردار نبوده و نظرات کلیسای رم تنها قرایت موجود و صحیح بوده است تا قرن گذشته در بین محققان مقبول بود. اما اول بار والتر بایر، پژوهشگر صدر مسیحیت، با نگارش کتابی این نظریه را مورد نقد قرار داد. وی با آوردن شواهد گوناگون کوشید تا در تعریف مسیحیت اولیه از منظر تاریخی و مستقل از دیدگاه های کلیسای کاتولیک تجدید نظر کند. بر مبنای تحقیقات او مسیحیت از ابتدا متنوع بوده و ما شاهد وجود «انواع مسیحیت» هستیم که کلیسای رم آنها را بر نتابیده و در پی گسترش نفوذ خود، سعی در از میان بر داشتن دیگر عقاید داشت، امری که با مسیحی شدن امپراتوری روم سرعت بیشتری یافت.
    کلیدواژگان: مسیحیت نخستین، راست کیشی، بدعت، پدران کلیسا، والتر بائر
  • مریم سادات سیاهپوش* صفحات 130-148

    یکی از موضوعات مورد بحث در الهیات فمینیستی، بررسی جنبه ی مونث الهی در ادیان گوناگون است که به واسطه ی آن، جایگاه زنان در جامعه ی دینی بالا برده می شود. در این میان، تجسم زنانه ی حکمت الهی از مهمترین مباحث مطرح شده در این زمینه به شمار می آید. این شخصیت الهی زنانه، در دو دین یهود و بودایی جایگاه برجسته ای را به خود اختصاص داده است. حکمت متشخص زنانه در دین یهود در مقام حخما یا شخینا و در دین بودایی در مقام پراجناپارامیتا، ظاهر گشته است. از آن رو که این ادیان، از قدیمی ترین و پرطرفدارترین ادیان جهان محسوب می شوند، بررسی حکمت متشخص الهی در قالب زنانه اش اهمیت فراوانی دارد چرا که شباهت ها و تفاوت ها در آموزه هایی که پیرامون این شخصیت پدید آمده است نمایان شده و تاثیر آن در جامعه ی دینی با ارزش بخشیدن به جایگاه زنان مشخص می گردد. در این پژوهش، کوشش می شود که سیر تحول این مفهوم در این دو سنت دینی، ابعاد و کارکرد اجتماعی آن مورد بحث قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حکمت، الهیات فمینیستی، حخما، شخینا، سوفیا، پراجناپارامیتا
  • حسین علی جعفری، طاهره حاج ابراهیمی* صفحات 149-175

    هدف مقاله حاضر بررسی اندیشه های عرفانی- اخلاقی بحیا بن یوسف ابن پاقودا و ابوحامد محمد غزالی با تمرکز بر دو کتاب احیاء علوم الدین و الهدایه الی فرایض القلوب است. در این مقاله می کوشیم تا مولفه ها و مضامین مشترک اندیشه های عرفانی- اخلاقی بحیا ابن پاقودا و غزالی را در دو سنت عرفانی اسلام و یهود، بازخوانی کنیم. بر اساس مطالعه ی دو اثر، شباهت هایی زیادی میان اندیشه ی عرفانی-اخلاقی غزالی و ابن پاقودا وجود دارد، به نحوی که اگرچه شاید نتوان اثر ابن پاقودا را تقلیدی از منظومه فکری و کتاب غزالی دانست، اما میزان نزدیکی اندیشه های شان در حوزه ی عرفان و اخلاق، قابل توجه است. اندیشه ی ابن پاقودا در کتاب الهدایه، که شاید بتوان تاثیراتی از اندیشه اخوان الصفا و فلوطین را در آن یافت، بر اهمیت روحانیت و تقوای درونی به عنوان انگیزه های اساسی هر نوع رفتار دینی و اخلاقی تاکید می کند که او آن ها را «وظایف قلبی» می نامد. این نوع اندیشه ی عرفانی-اخلاقی با تفکر عرفا و اهل تصوف در عالم اسلام به خصوص غزالی دارای وجوه مشترک بسیاری است. لذا، بررسی دو اثر، نشان دهنده ی این است که اخلاقیات هردو رنگ و بویی از جنس تصوف مبتنی بر زهد را دارا است.

    کلیدواژگان: محمد غزالی، بحیا ابن پاقودا، الهدایه الی فرائض القلوب، احیاء علوم الدین، اخلاق عرفانی، وظایف قلبی
  • امین مرادی، محمودرضا اسفندیار*، عبدالحسین لطیفی صفحات 176-192

    امروزه در گفتگو های بین ادیانی اصطلاح «ایمان ابراهیمی» کاربرد فراوانی دارد اما تا کنون ابعاد کلامی آن کمتر مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. این پژوهش درصدد است تا این اصطلاح را بیشتر تجزیه و تحلیل کند تا ابعاد مختلف آن از حیث دین شناسی روشنتر گردد. در این جستار از میان «ادیان ابراهیمی» مسیحیت و اسلام را برگزیده ایم و می کوشیم سطوح کاربرد متفاوت اصطلاح «ایمان ابراهیمی» در میان پژوهشگران حوزه ی دین بررسی کنیم. به این منظور ابتدا باید بطور گذرا وجوه گوناگون تشابه و اختلاف کلامی مسیحیت و اسلام حول مفهوم «ایمان» نشان داده شود تا از این رهگذر اصطلاح «ایمان ابراهیمی» و نقش مهم و کلیدی آن در گفتگوهای مسیحی - اسلامی برجسته شود. یادآوری این نکته مهم ضروری است که مسیحیت ایمان را علاوه بر پرستش خدا، ناظر به پرستش مسیح نیز می داند، اما در اسلام مفهوم ایمان که از نظر لغوی برگرفته از «امن» است، شامل مراتب و سطوح مختلفی است که از تصدیق قلبی به یگانگی خداوند تا عمل بر بنیاد احکام الهی را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: ایمان ابراهیمی، مسیحیت، اسلام، پیوستگی و عدم پیوستگی کلامی، گفتگوی بین ادیان
  • فاطمه مقصودیان*، لیلا هوشنگی، آزاده رضایی صفحات 193-215

    کتاب مقدس در مقام متن ادبی دارای گونه های ادبی (ژانرهای) متنوعی است که یکی از مهم ترین آن ها را می توان ژانر «آپوکالیپسی» یا «مکاشفه ای» نامید. کتاب دانیال از جمله نخستین متون آپوکالیپسی یهودی به شمار می رود که تاریخ تقریبی نگارش آن را قرن دوم قبل از میلاد دانسته اند و همانند بسیاری از این متون نام نویسنده مجعول است. از ویژگی های بارز متون مکاشفه ای یا آخرالزمانی بیان نمادین و بکارگیری زبان رمزی است که عمدتا به موضوعاتی از جمله منشا پیدایش جهان، فرجام شناسی، پیشگویی آشوب های روزهای فرجامین، روز رستاخیز و داوری درباره انسان و جهان می پردازد. در این پژوهش سعی شده است تا با نظر به اهمیت متون آپوکالیپسی در مطالعات کتاب مقدسی به پیشینه این تحقیقات گسترده اشاره شود. همچنین ضمن معرفی و بیان ویژگی های این متون و انواع دسته بندی های آن ها از نظر صوری و محتوایی، بطور ویژه در بحث از نمادشناسی کتاب دانیال، به ریشه نمادها و کاربرد های آن ها در سایر متون عبری و غیر عبری پرداخته شود. از دیگر نکات برجسته، آموزه های حکمی این کتاب است که با هدف تعلیم حکمت و پندهای اخلاقی نگاشته شده است. بدین سان، اینگونه متون خواننده را، به هر دوره زمانی که متعلق باشد، به تفکر بیشتر درباره مفاهیم رمزی فرا می خواند و این خود جذابیتی خاص را به این متون می بخشد.

    کلیدواژگان: کتاب مقدس، دانیال، متون آپوکالیپسی، نماد، یهود، مکاشفه، حکمت
  • عاطفه نجفی زاده، روشنک خدابخش پیرکلانی*، اعظم فرح بیجاری صفحات 216-239

    در جهان بینی دینی، به طور عام و در دین اسلام به طور خاص، این مفهوم وجود دارد که  درد و رنجی که فرد در زندگی متحمل می شود بیهوده و عبث نیست بلکه می تواند زمینه ای برای رشد و تعالی انسان باشد؛ مفهومی که در روان شناسی مثبت گرا به آن رشد پس از آسیب گفته می شود. با بررسی آیات و احادیث درمی یابیم به رغم اینکه طلاق در اسلام امری مذموم و ناپسند است، اما در شرایطی که هدف اصلی ازدواج، که تامین آرامش زوجین است، محقق نشود جواز طلاق می تواند صادر شود. یافته های روان شناسی نیز همسو با آموزه های اسلامی، نشان می دهند در شرایطی که کیفیت ازدواج بسیار پایین باشد، طلاق سبب افزایش بهزیستی روانی و به صلاح افراد است. پافشاری بر ادامه زندگی مشترک زوج های ناهمخوان عواقب زیادی دارد، از جمله طلاق های پنهان، خیانت، خودکشی، همسرکشی و مشکلات تربیتی برای فرزندان. اینجاست که ضرورت طلاق رخ می نماید. اما طلاق، به رغم پیامدهای منفی اش می تواند منجر به تغییراتی مثبت در افراد شود، از جمله شناخت عمیق تر زندگی، گسترش روابط معنادار باخانواده و دوستان، دستیابی به احساس قدرت درونی، تغییر در اولویت های زندگی و درک عمیق تر موضوعات معنوی و وجودی. با توجه به اجتناب ناپذیر بودن طلاق، لازم است با مطالعه دقیق و موشکافانه همه ابعاد طلاق از جمله پیامدهای مثبت آن، زمینه های شکل گیری رشد پس از طلاق فراهم گردد.

    کلیدواژگان: طلاق، اسلام، روان شناسی مثبت گرا، رشد پس از آسیب
  • سپیده وحیدنیا، ارسطو میرانی*، یحیی صباغچی صفحات 240-265
    یکی از کارکردهای اجتماعی مهم دین هویت سازی است. ادیان برای پیروان خود، ویژگی های خاصی تعیین کرده اند که با ایجاد مشابهت و تمایز با غیر، بین آن ها همبستگی ایجاد کرده و آن ها را از دیگران متمایز می کند. بدین ترتیب با ایجاد مرز بین خودی ها و دیگران هویت پیروان خویش را تعریف می کنند. در ادیان تاریخی این فرایند هویت سازی در بستر تاریخ تداوم می یابد. هویت یهودی نیز به عنوان یک هویت قومی- دینی، در طول تاریخ شکل گرفته و هم چنان تا عصر حاضر دچار ابهامات و مناقشاتی است. شرح تولد و شکل گیری قوم یهود در اسفار که اساس عهدعتیق است آمده است. در این متن مولفه ها و فرایندهای متعددی می توان یافت که در برساخت هویت یهودی نقش دارند از جمله عهد، مشایخ، برگزیدگی، قومیت، شریعت. «برکت بخشی» نیز یکی از این مولفه هاست. در این مقاله با رویکردی بینارشته ای، عملکرد برکت بخشی به عنوان فرایندی هویت ساز در متن اسفار تبیین و تحلیل می گردد. نشان داده می شود که برکت بخشی با تعریف مرزهای قومی، مفاهیم و نهادهای دینی ارتباط داشته و در تعریف هویت یهودی نقش دارد.
    کلیدواژگان: هویت، یهودیت، برکت، اسفار، آباء
|
  • Qasem Ahmadi, Fatemeh Lajevardi *, Mohammad Reza Adli Pages 1-24
    Arab Muslims' familiarity with Iranian culture and civilization after the conquest, influenced the lifestyle of Muslims especially Abbasid caliphs. On the other hand, there was a big change in Iranian' situation. They had opportunity to enter the caliphate and take over the affairs of the country. This has made them to appear in the political arena. Also, the transfer of Abbasid political center to the center of historical land of Iran, more than ever influenced the revival of Iranian element in this period. This historical process paved the way for the emergence of Persian language in the bureaucratic system and translating Persian texts to Arabic. Therefore, we are seeing a large number of Iranian scientists in the scientific and their instance on preserving Iranian traditions like the Nowruz and Mehregan celebrities. Hence, the present article attempts to express cultural impact of Iranian on Muslims in the Abbasid caliphate and make it clear what is called the Iranian Islamic culture in Iran what has been related to ancient Iranian culture.
    Keywords: Cultural Interactions, Abbasid, Zoroastrian Teachers, translation movement
  • Sepideh Afrashteh, Aboulfazl Mahmoudi * Pages 25-46
    In most mystical traditons, an important part of spiritual journey is meditation, known as Dhyana in Buddhism. Dhyana is a practice for concentrating mind so the observer detaches from distractions. In Buddhism, Dhyana is the ground of Samadhi and it is the most basic method for purifying the mind and preparing it for attaining illumination and nirvana. All Buddhist sects are convinced that this is the foundation of their rituals. It is believed that the corner stone of Buddhism is direct experience of the Ultimate Reality, rather than textual or philosophical studies; and this experience is not achieved except with Dhyana. In this way Śūrańgama sūtra is one of the most important sūtras which describes different methods and teachings of meditation, for all various Buddhist schools. The main purpose of this article is to explain the quiddity, importance, basics, aims and methods of Dhyana in the Mahayana Buddhism based on Śūrańgama sūtra. We try to answer these questions with the analytical method based on the materials presented in the text, as well as reviewing various findings of other researchers of the Mahayana school.
    Keywords: Dhyana, Sūtra, Śūrańgama, meditation, Mahayana
  • Maryam Emami, Shahram Pazouki * Pages 47-65
    One of the important issues that we face in studying different branches of Islamic sciences such as jurisprudence, theology and philosophy is that these sciences have general principles and the scholars of these sciences describe issues and remove doubts according to these principles. The question now is whether Islamic mysticism is no exception to this issue and has principles or not, and secondly, if it has principles, what is the origin of mystical principles? In this article, firstly, the principle is defined and the main elements of the principle in religious sciences are determined. Then, based on mystical texts, including theoretical mysticism and practical mysticism, the existence or non-existence of principles is examined. This review shows Islamic mysticism, as a science, also has general principles, and secondly, these principles are either directly derived from Quranic verses and hadiths or indirectly based on their meanings.
    Keywords: Basic, principle, Mystical principle, foundations, issues
  • Mahdie Aminzadeh Gohari, Aboulfazl Mahmoudi * Pages 66-88
    Chaitanya (1585-1485) is one of the prominent figures of the Vaishnavite Hinduism. Some of the believers consider him the embodiment of Krishna. Bhakti is the path of love and devotion, and according to the followers of this path, only through Bhakti one can achieve the knowledge of God. From Chaitanya's point of view, love is divided into five categories: Shanta Rati (quiet and gentle love), Dasia Rati (love based on service), Sakia Rati (respectful love), Vatsalia Rati (fatherly and motherly love), and Madhuria Rati (marital love).   In this article, an attempt has been made to answer the question of what is the nature of this love and what is the method of reaching the highest degrees of Bhakti from the perspective of Chaitanya?
    Keywords: Chaitanya, Bhakti, Krishna, Love
  • Abbas Rahimi *, Ghorban Elmi, Abolghasem Esmailpour Motlagh Pages 89-108
    The connection between religion and myth in a scientific background has opened the way for human beings to become acquainted with a collection of beliefs and find their origin. This event progressed faster from the end of the eighteenth century, and with the activity of famous scientists in the following centuries, the hidden aspects of myth and religion became more apparent. Undoubtedly one of those famous scientists is Max Müller. Müller was one of the pioneers of scientific and comparative studies of religion and myth in the nineteenth century. And was influenced by philology, idealism, positivism and Eastern beliefs, especially India. He developed important theories about myth and religion that were considered and criticized by many of his contemporaries. Given the importance of Müller's theories in studies of myth and religion, in this article we have tried to examine the relation between myth and religion from Müller's perspective in a descriptive-analytical manner. Müller believed that the origin of myth is in the naming of natural phenomena, and he believed that religion (religious form) came into being when the "name" became sacred. That is, from inside the myth. He believed in the infinite but believed that it originated in nature.
    Keywords: Max Müller, Linguistics, Myth, religion, infinity
  • Mehran Rahbari, Shahram Pazouki * Pages 109-129
    Christianity emerged from the Strict Jewish religion and over time they gradually parted ways. The Early Church Fathers’ Writings confirm that the dimensions of orthodoxy were drew and considered other ideas as heresy. They saw their view as the only correct reading of Christianity that was consistent with the teachings of Jesus and the apostles, and emphasized the struggle against heretics. The advent of Christian rule in the fourth century increased the power of the church and narrowed the field to others. Until the last century, this belief that early Christianity did not have diversity and that the views of the Church of Rome were the only correct reading was accepted by scholars. But Walter Bauer, a scholar of early Christianity, criticized this theory in his book. He tried to reconsider the definition of early Christianity from a historical point of view, independent of the views of the Catholic Church, by presenting various evidences. According to his research, Christianity has been diverse from the beginning, and we are witnessing the existence of "types of Christianity." The Church of Rome did not tolerate them and tried to eradicate their other beliefs, which accelerated with the Christianization of the Roman Empire.
    Keywords: Early Christianity, Orthodoxy, Heresy, Church fathers, Walter Bauer
  • Maryamsadat Siahpoosh * Pages 130-148

    Studying about the feminine aspect of God in various religions is one of the topics that has been discussed in feminist theology and it could promotes the status of women in the religious community. One of the important issues in this field is the feminine embodiment of divine wisdom. This female divine figure has a prominent place in the two religions, namely, Judaism and Buddhism. The embodied feminine wisdom has appeared in Judaism as Hakhma or Shekhina and in Buddhism as Prajnaparamita. Since these religions are known as the oldest and most popular religions in the world, it is very important to study about the embodied divine wisdom in its feminine form. Moreover, the impact of this issue on the religious community has been cleared. This research tries to discuss the evolution of this concept in these two religious traditions, its dimensions and social function.

    Keywords: wisdom, Feminist Theology, Hokhma, Shekhina, Sophia, Prajnaparamita
  • Hossein Alijafari, Tahereh Hajebrahimi * Pages 149-175

    The purpose of the present investigation is a comparative study of the mystical reflections and ethical thoughts of the Qazali and Bahya according to their books: The Revival of the Religious Sciences and Duties of the Heart. The pivotal question is what mystical, theological and ethical thoughts can one emerge from the works of Bahya and Qazali? The results shows a significant similarities between the structure of Qazali’s and Bahya theological and mystical thoughts. Although we could not assume that Bahya's work is entirely an imitation of Qazali’s mystical poems and books, it somehow echoes Qazali’s teachings. Bahya describes the religious acts as the Duties of The Heart, and these are consisted of the internal piety and full-fledged adherence to the religious master. There are some traces of   Ikhvān al-Sāfā and Plotinus in his writings. Thus Bahya's thoughts has so many similarities with Muslims’ mystics and specially Sufis.

    Keywords: Muhammad Qazali, Bahya Ibn Paquda, Duties of the Heart, The Revival of the Religious Sciences, Mystical ethics
  • Amin Moradi, Mahmoud Reza Esfaandiar *, Abdul Hussein Latifi Pages 176-192

    Today, the term "Abrahamic faith" is widely used in interfaith dialogue, but so far the term has not been seriously criticized verbally; this article seeks to do just that. The "Abrahamic religions" are Judaism, Christianity and Islam; however, this article will focus just on Christianity and Islam. Our purpose in this article is to survey the term "Abrahamic faith" by assessing the different levels of the use of the term among scholars in the field of religion. For this, it is necessary to examine the theological connection between Christianity and Islam. The purpose of this study is to show the coherence and discontinuity of the teachings of Christianity and Islam, which requires a careful study. This study of "Abrahamic faith" concludes with a reference to its problematic nature, and constructive reflections on interfaith dialogue.

    Keywords: Abrahamic faith, Christianity, Islam, theological continuity, discontinuity, interfaith dialogue
  • Fatemeh Maghsoudian *, Leila Hooshangi, Azadeh Rezaei Pages 193-215

    The Bible, as a literary work, has a variety of literary genres that one of their most important genres is called “apocalyptic genre. The book of Daniel, writing at the end of second century BC, is known as one of the earliest Jewish apocalypses which like other apocalyptic writings has an unknown writer (Pseudonymity). One of the important feature of apocalyptic writing is symbolic expression which includes subjects such as the cosmogony, eschatology, prophesizing the world catastrophes, the resurrection, the final judgment of man and of the world. The present study is seeking to point to background of this research considering the importance of apocalyptic literature in Bible studies. Also this article seeks to point to introduce and express the characteristics of these genre and examine the common general forms and contents of the apocalypses. Moreover specially pay attention to the symbols of the Book of Daniel to the roots and uses in other Hebrew and non-Hebrew literature. This book is one of wisdom books which has been written for teaching wisdoms and moral values. Thus, such texts attract the readers to think more about symbolic concept of them.

    Keywords: the Bible, the Book of Daniel, apocalyptic literature, Symbol, apocalypse, wisdom
  • Atefeh Najafizadeh, Roshank Kodabakhsh Pirkalani *, Azam Farah Bijari Pages 216-239

    In the religious worldview and in the religion of Islam in particular there is the concept that suffering that a person suffers in life is not vain, but can be a ground for human growth; a concept in positivist psychology that is called post-traumatic growth. Examining the verses and hadiths, we find that although divorce is a reprehensible thing in Islam, but in a situation where the main purpose of marriage, which is to provide peace for the couple, is not achieved, the divorce is permitted. Psychological findings show that in a situation where the quality of marriage is very low, divorce can increase the psychological well-being of individuals. Insisting on continuing to live together has many consequences for incompatible couples, and this is where the issue of divorce arises. But divorce, despite its negative consequences, can lead to positive changes in individuals, including a deeper understanding of life, the development of meaningful relationships with family and friends, a sense of inner strength, a change in life priorities. Given the inevitability of divorce, it is necessary to study carefully all aspects of divorce, including its positive consequences, to provide the grounds for the formation of growth after divorce.

    Keywords: Divorce, Islam, positivist psychology, post-traumatic growth
  • Sepideh Vahidnia, Arastoo Mirani *, Yahya Sabbaghchi Pages 240-265
    One of the important social functions of religion is identity building. Religions determine characteristics for their followers that by creating similarities and differences with others, create correlations between them and distinguish them from others. In this way, they define the identity of their followers by creating a border between insiders and others. In historical religions, this process of identification continues in the context of history. Jewish identity, as an ethnic-religious identity, has been formed throughout history and is still subject to ambiguity and controversy to this day. The Pentateuch, the basis of the Old Testament, describes the birth and formation of the Jewish people. In this text, several components and processes can be found that play a role in the construction of Jewish identity, including the covenant, the patriarchs, the choice, the ethnicity, the law, etc. "Blessing" is also one of these components. In this article, with an interdisciplinary approach, the function of blessing as an identity-making process in the text of Pentateuch is explained and analyzed. Blessing is shown to be related to the definition of ethnic boundaries, concepts, and religious institutions, and to the definition of Jewish identity.
    Keywords: Identity, Judaism, blessing, Pentateuch, Patriarchs